Тази година определено ми тръгна на четене на книги. Нуждата да изляза от черупката си и да търся СВОЯ път ме подтикваше към секциите за Психоанализа и Личностно Развитие. Винаги съм вярвала в знаците на съдбата и, че когато попаднем на такъв не бива да го пренебрегваме. И така, влизайки в книжарницата да търся книгата на Мари Кондо – Магията на подреждането, за да мога ако не съзнанието, то поне пространството около себе си да подредя и контролирам, погледът ми попадна на така подходящото захлавие – „Годината, в която казвах ДА“. Автор е Шонда Раймс, сценаристка, продуцентка и създател на сериалите „Анатомията на Грей“, „Частна практика“ и „Скандал“. Не съм фен, дори и един епизод не съм изгледала. Единствено заглавието на книгата ме привлече. Прочетох я за два или три дни. В нея, Шонда Раймс разказва за предизвикателството, което тя отправя към себе си – а именно, да се научи да казва „да“ и да се справи със своята интровертност.

„Започнала съм да се убеждавам, че отговорът „да“ не само преобразява живота на човека, но и представлява животоспасяващо средство.“

Интересно е да се види как човек, който би трябвало да не изпитва притеснение от нищо и никой всъщност се чувства най-комфортно в своята черупка и в безкрайната вселена на своето въображение. Естествено, дали заради етапа, в който се намирам или заради нещо друго, но успях да видя себе си в героинята. Същите стеснителност, неудобство, притеснение от водене на трудни разговори, липса на увереност в своите способности са част от мен също.

Та, вдъхновена от енергията на новата година и изнервена от дискомфорта на собствения си комфорт, се наемам да казвам „да“. ДА на новото и непознатото, ДА на трудностите и предизвикателствата, ДА на обикновено кафе с приятелки.

„Човек не изгубва себе си изведнъж. Човек изгубва част от себе си всеки път, когато казва „не“. „Не“ на излизането довечера. „Не“ на срещата с онази съквартирантка от колежа. „Не“ на присъствието на онова парти. „Не“ на заминаването на почивка. „Не“ на новите приятелства.“

*Използваните цитати са от книгата „Годината, в която казвах ДА“ на Шонда Раймс.

Книгата можете да намерите тук.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published.