ВРЪЩАНЕ И ЗАМЯНА

Вие имате право да върнете поръчката си в рамките на 14 дни. Периодът за връщане започва да тече от деня, в който е извършена доставката на последната стока(и) от Вашата поръчка.

Условия за лесно и безпроблемно връщане:

1. Попълнете Формата за връщане, която ще намерите в профила си в секция Поръчки, или ни изпратете имейл с номера на поръчката на shop@elevenspells.com. Ние ще се свържем с Вас за уточняване на детайлите по връщането.

Важно! След направена заявка за връщане се изпращат автоматични имейли за статуса на заявката. Моля проверявай редовно пощата си, включително папка Спам. Съобщенията от кореспонденцията можете да намерите и в секция Заявки за връщане.

2. След като получим информация за Вашето връщане, ще генерираме товарителница за връщането. Когато отидете в офиса на куриера и заявите желанието си за връщане е необходимо само да кажете телефонния си номер на служителя на Спиди.

3. Данни за връщане на продукти:
Получател: 360 Криейтив ЕООД
Телефон за връзка: +359887255610
Адрес: гр.Костинброд, офис Спиди – БИЛЛА ПАРК

4. Връщането на стока по куриер е за ВАША сметка, освен в случай на дефектна стока или объркана пратка от наша страна, тогава ние ще покрием куиерските услуги за връщане.

5. Заплатената от Вас сума за върнатите продукти ще бъде възстановена с банков превод до 3 работни дни от датата, на която сме получили пратката. За целта трябва да посочите банкова сметка на имейл shop@elevenspells.com или като отговор на автоматичните имейли, които ще получитe при подаване на заявката за връщне.

6. Сумата по поръчката ви ще бъде възстановена само ако стоките не са повредени, замърсени, изпрани, променяни или носени (освен да бъдат премерени) и че всички етикети или обозначения са на мястото си.

7. За да Ви възстановим сумата, моля имайте предвид следното:
• Възстановената сума е в български лев
• Възстановяваме сума единствено към българска банкова сметка
• Предоставената банкова сметка трябва да съвпада с името на лицето, направило поръчката на https://elevenspells.com/

ЗАМЯНА НА СТОКИ

Ако желаете замяна за друг артикул или размер, просто направете нова поръчка и ни върнете стоката, от която се отказвате, след като попълните Формата за връщане. Колкото по-бързо, толкова по-добре -наличностите ни се изчерпват бързо.

РЕКЛАМАЦИЯ НА СТОКИ

1. Ако доставените продукти не отговарят на поръчаните или се забелязват явни дефекти и повреди, моля свържете се незабавно с нас на имейл: shop@elevenspells.com или като заявите връщане чрез Формата за връщане, посочвайки констатирания от Вас дефект/липса/разлика. Ние ще направим всичко възможно, за да коригираме грешката и да осигурим възстановяване или замяна на артикулите, в съответствие с нашата политика за рекламации.

2. Надяваме се потребителите да са доволни от закупените артикули и предлагаме пълно възстановяване на платената сума, връщане и/или замяна в случаите на рекламация, заявена вследствие на констатиран от клиента дефект или объркан от наша страна артикул.