ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

 

1. Как да поръчам?
Можете да поръчате по два начина – директно от сайта https://elevenspells.com/ или на телефон +359887255610

2. Мога ли да променя вече направена поръчка?
Може да промените вече направена поръчка, стига да не сме я изпратили вече. Колкото по-бързо се обадите на телефони +359887255610, толкова по-голяма е вероятността да можем да поправим/добавим каквото е необходимо.

3. Кога да очаквам своята пратка?
Обикновено пратките се доставят до два работни дни. Ако поръчката е изпратена до голям град, или до офис на куриерска фирма, пристига на следващия работен ден.
Поръчки в електронния магазин https://elevenspells.com/ се приемат 24 часа в денонощието, всеки ден. Поръчки се обработват от Понеделник до Петък от 9.00 до 18.00 часа.
Направени и потвърдени до 14:00 ч. поръчки, се обработват и изпращат в същия ден.
Поръчки, постъпили след 14:00 ч., се обработват на следващия работен ден.
При поръчка, направена в петък след 14 ч., събота и неделя, както и през официалните почивни дни, срокът за обработка тече от първия работен ден.
След като поръчате, ще получите потвърждение по имейл с информация за това, кога се очаква да бъде извършена поръчката.

4. Пращате ли пратки до офис на куриерската фирма?
Работим с куриерска фирма Спиди. Можете да получите пратката си до посочен от Вас адрес или до офис на Спиди. Ако желаете да получите пратката си в някой от офисите на куриерската фирма, моля, въведете точния адрес и име на офиса в полето Бележки при финализиране на поръчката.

5. Колко струва доставката?
За поръчки на стойност равна на или повече от 100 лв доставката е БЕЗПЛАТНА!
При поръчка на стойност под 100 лв цената на доставката е:
– 4,80 лв до офис на Спиди или
– 6,90 лв до адрес на клиента
Упоменатите цени важат за цялата страна.

6. Мога ли да върна закупен артикул?
Можете да върнете закупен артикул в 14 дневен срок от датата на получаване. Повече информация за условията за връщане на артикул, можете да видите тук.
Възстановяването на сума става единствено по банков път.

7. Мога ли да заменя закупен артикул?
Ако желаете замяна за друг артикул или размер, просто направете нова поръчка и ни върнете стоката, от която се отказвате. Вижте повече тук.

8. Как да разбера на кой размер отговарям?
Към всеки артикул има приложена таблица с размери. Ако имате нужда от допълнителна информация, можете да се свържете с нас на телефон +359887255610.

9. Какво е размер U?
Размер U означава „свободен размер“ – т.е. конкретната дреха отговаря на няколко размера фигури. Този размер няма точни мерки, защото при всеки модел те са различни. При този размер са заложени няколко особености: свободни и широки кройки, паднал ръкав, oversized линия, ластик в областта на талията, което дава свобода, широки ръкави, модели с права и ефирно падаща линия.
Ако имаш нужда от допълнителна информация или съвет по отношение на размера, ние сме винаги на разположение. Можеш да се свържеш с нас на +359887255610 или на shop@elevenspells.com